Πεζοπορία Σιωπής – Ιαματικά Λουτρά (Θερμοπύλες – Ανοπαία Ατραπός)


Πεζοπορία Σιωπής – Ιαματικά Λουτρά
(Θερμοπύλες – Ανοπαία Ατραπός)
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Ξεκινάμε με..
Τον καθιερωμένο “κύκλο γνωριμίας” μας με 5 λεπτο διαλογισμό για να συντονιστούμε με τη φύση, λίγες διατάσεις και φύγαμε!
Θα συνεχίσουμε με..
-Πεζοπορία Σιωπής??! (Μιλάμε μόνο στις στάσεις που κάνουμε. Ανά μια ώρα, δέκα λεπτά στάση.)
Αφού επιβιβαστούμε ξανά, κάνουμε μια στάση για..
-Ιαματικά Λουτρά στις πηγές Δαμάστα (Ψωρονέρια)
Και θα καταλήξουμε..
-Σε τοπική ταβέρνα για αναπλήρωση δυνάμεων όπου ίσως προκύψουν και κιθαροτράγουδα.

?????????

Μονοήμερη εκδρομούλα-Αγαποκοινοτητούλα λοιπόν, με υπέροχη πεζοπορία σιωπής, αργού ρυθμού, περίπου 9 χιλιομέτρων, στο Καλλίδρομο όρος για να περπατήσουμε το φημισμένο “Μυστικό πέρασμα του Εφιάλτη”!

Ωρες Πορείας 4-4,5 (αναλόγως με τον ρυθμό της ομάδας).
Υψομετρική Διαφορά + 350μ – 500μ.
Με 2 οδηγούς βουνού. Τους φίλους με δίπλωμα αρχηγών αναβάσεων ΕΟΟΑ, Θανάση Μπαρμπούτη όπου θα αναλάβει και την ξενάγηση, και τον Ηλία Τσίτα.

Το μονοπάτι γενικώς είναι σηματοδοτημένο στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, η θέα είναι σαγηνευτική, ένα μνημείο απείρου φυσικού κάλλους. Θα ακολουθήσουμε μια διαδρομή μέσα από φαράγγια, δάση από βελανιδιές, έλατα, αιωνόβια πλατάνια, ξωκκλήσια και στάνες από αγριογέλαδα.
Η πορεία ξεκινά από την πλατεία της Ανάβρα. Ανηφορίζουμε απο ήπια ανηφόρα μέσα απο μονοπάτι, με υπέροχη θέα στο δίαυλο του Μαλλιακού κόλπου, τις εκβολές του Σπερχειού και της Βόρειας Εύβοιας για περίπου 1 ώρα.
Στην συνέχεια μπαίνουμε στο μονοπάτι του Παλιόκαστρου μέσα στην πυκνή βλάστηση απο σκίνα, πικροδάφνες, κουμαριές, πεύκα και στα πιο ψηλά μέρη έλατα που το περιβάλλει, όπου μπορούμε να δούμε σημάδια από την οχύρωση του και κάποια σημάδια από παλαιούς τάφους.
Κινούμενοι πάντα ελαφρώς κατηφορικά βρίσκουμε το τελικό μονοπάτι τις Ανωπαίας Ατραπού που μας οδηγεί στις Θερμοπύλες.

Μετά θα μεταβούμε για αποθεραπεία και ίαση, όλων των “σωμάτων” μας, για μια ώρα περίπου στην μεγάλη πισίνα των Ιαματικών Λουτρών Δαμάστας (Ψωρονέρια)!


Θα χρειαστούμε μαγιό ή σορτσάκι για τα ιαματικά λουτρά όπως και πετσέτα.

Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, Σακίδιο πλάτης με δεύτερο μπλουζάκι, κάλτσες, αντιανεμικό, νεράκι και σνακ για την πεζοπορία.

Συνεισφορά 25€

Η θέση κρατείται συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα και καταθέτοντας 10 €.
(Σε περίπτωση ακύρωσης την τελευταία εβδομάδα, δεν επιστρέφεται η προκαταβολή).


Η μεταφορά μας:

Ξεκινάμε 7.30 από πλ. Καραϊσκάκη (μέτρο Μεταξουργείο, θέατρο Περοκέ), με μία στάση στις 7.45 στην Ν. Κηφισία στον Θανόπουλο (οδός Ιλισίων).
Επιστρέφουμε περίπου 22.00
Για όσους έρθουν με δικό τους μέσο να μας συναντήσουν, το κόστος συμμετοχής είναι 15€.


Λεπτομέρειες για το μονοπάτι του Εφιάλτη :

Ανοπαία Ατραπός ήταν μονοπάτι, δύσβατο μυστικό πέρασμα που ξεκινούσε από τον Ασωπό ποταμό και κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το τρίτο στενό των Θερμοπυλών. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης, καλός γνώστης της περιοχής, έκανε γνωστή την ύπαρξή της στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των ελληνικών δυνάμεων.
Την επίβλεψη αυτής της μυστικής διάβασης πάνω στο Καλλίδρομο Όρος είχαν αναλάβει, για όσο θα διαρκούσε η μάχη, περίπου 1.000 Φωκείς τους οποίους είχε στείλει εκεί ο Λεωνίδας και οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν, αφού δεν ανέμεναν επίθεση των Περσών μέσω της Ανοπαίας Ατραπού.

Οδηγό Βουνού (αλλά και ξεναγό κατά την διάρκεια της διαδρομής στο πούλμαν όπως και στα διαλείμματα) θα έχουμε τον φίλο με δίπλωμα αρχηγών αναβάσεων ΕΟΟΑ, Θανάση Μπαρμπούτη.

Λεπτομέρειες για τα ιαματικά λουτρά των Θερμοπυλών:

Οι λουτροπόλεις γενικώς της Φθιώτιδας (υπάρχουν πολλές πηγές) συνδυάζουν το βουνό, τη θάλασσα, την ηλιοφάνεια και το γαλάζιο ελληνικό ουρανό.

Σε αντίθεση με τις ιαματικές πηγές άλλων χωρών, δεν έχουν ραδιενεργά κατάλοιπα ή βιομηχανικά λύματα.

Οι ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας αποτελούν από την αρχαιότητα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της. Συμβάλλουν στην πρόληψη, τη διατήρηση και βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Ακόμα το θερμό νερό αποτελεί ανανεώσιμο ενεργειακό πόρο με πολλαπλά δυνητικά οφέλη για την ανάπτυξη της περιοχής.

*Υπενθυμίζουμε ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και γενικά οι δραστηριότητες βουνού ενέχουν κάποιους κινδύνους. Η συμμετοχή σας στις εξορμήσεις προϋποθέτει ότι είστε υγιείς και ότι διαθέτετε τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη συμμετοχή σας.

Συν-δημιουργούν και Συντονίζουν:


Αργύρης Μουτσιόπουλος, Ειρήνη Τσιρίδου

&

η Αγαποκοινότητα

Website: https://lovecommunity.gr

E-mail: 

Tel: 6974010930

Fb Page: https://www.facebook.com/agapokoinotita/

Loading

Συντονίσου με την Αγαποκοινότητα!

Έλα να σου θυμίσουμε και να μας θυμίσεις, πως είναι να ζεις στο Φως σου και σε απόλυτη αρμονία με όλους και όλα γύρω σου! Αργύρης Μουτσιόπουλος & Ειρήνη Τσιρίδου