Συλλογή σπόρων για μια Αγαποκοινότητα στη φύση

«Εν αρχή ην ο Σπόρος», ο πρώτος κρίκος της διατροφικής αλυσίδας.
Από τότε που ξεκίνησε η καλλιέργεια της γης κι έφυγαν οι σπόροι από τα πρωταρχικά οικοσυστήματα κι άρχισαν να καλλιεργούνται έξω από το φυσικό τους περιβάλλον, προσαρμόστηκαν στο εκάστοτε κλίμα και σε νέες συνθήκες και διασταυρώθηκαν με ντόπια είδη, παράγοντας έτσι νέες ποικιλίες.
Το αποτέλεσμα δυστυχώς ήταν τα φυτά να μην είναι πλέον τόσο ανθεκτικά όπως οι πρόγονοί τους εξ αιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Δημιουργώντας ξανά το πρωταρχικό οικοσύστημα, τα φυτά αυτά ζώντας στο φυσικό τους περιβάλλον όπως παλιά, μετά από κάποιες γενεές θα αποκτήσουν τις ιδιότητες των προγόνων τους οπότε οι σπόροι που ζητούμε για πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας θα αναβαθμιστούν.

Οποίος κάτι σπουδαίο ένιωσε μέσα του από αυτό το πρωταρχικό αρχέγονο οικοσύστημα και θέλει να μας βοηθήσει με την συλλογή των σπόρων, είτε είστε καλλιεργητές είτε όχι, είτε γνωρίζετε ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν στο μάζεμα ήμερων αλλά και άγριων σπόρων από την Ελληνική ύπαιθρο ή από τα Βαλκάνια από αγριόχορτα, βότανα, λαχανικά, θάμνους, δέντρα, όσο περισσότερους τόσο καλύτερα, για να δημιουργήσουμε σαν Αγαποικοκοινότητα το πρωταρχικό οικοσύστημα ξεκινώντας τη σπορά από το φθινόπωρο. Αν έχουμε περίσσευμα θα μοιραστεί σε αυτούς που θα ξεκινήσουν παρόμοια εγχειρήματα. Αν τραβήξτε και μια φωτογραφία του κάθε φυτού που μαζεύετε τον σπόρο κι ας μη ξέρετε τι είδος είναι και να μας πείτε από πού το μαζέψατε ακόμα καλύτερα. Είτε όμως λάβουμε ταξινομημένους σπόρους είτε ανακατωμένους διάφορους χωρίς να ξέρουμε τίποτε, θα βάλουμε την διαίσθησή μας να δουλέψει για να τους προσφέρουμε όπως αρμόζει στη μητέρα γη. Αν είναι ανακατεμένοι, το πρώτο που μας νοιάζει είναι το μέγεθος επειδή θα μπουν σε μια μπετονιέρα οι μικροί σπόροι όλοι μαζί ή οι μεγάλοι όλοι μαζί για να δημιουργηθούν σβώλοι αργίλου που θα προστατέψουν τους σπόρους από τα πουλιά και τα έντομα, στο ξεκίνημά τους. Το δεύτερο που μας νοιάζει είναι το είδος. Δηλαδή αν είναι από δέντρα χωριστά, θάμνους χωριστά, αγρωστώδη χωριστά κλπ. Τα σύνεργα που θα χρειαστείτε για τη συλλογή των σπόρων είναι ένα κλαδευτήρι (ψαλίδι κλαδέματος) ή ένα κοφτερό μαχαίρι κι ένα μακρύ ραβδί με γάντζο (ή ένα πτυσσόμενο, όπως εκείνα που πωλούν στα Super Market, στο οποίο συνδέετε ένα γάντζο από διπλωμένο χοντρό σύρμα ή λεπτή μπετόβεργα, που συνδέεται με το ραβδί καλύτερα με μια λωρίδα σαμπρέλας ποδηλάτου κ.α. ή με ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε), για να μαζέψτε τα φρούτα ή για να χαμηλώσετε τα κλαδιά ώστε να μπορέσετε να τα μαζέψετε. Επίσης θα χρειαστείτε σακούλες ή κουβάδες για τη συλλογή και πλαστικές ή χάρτινες σακούλες για την αποστολή τους ή σε διπλωμένο χαρτί. Αν οι σπόροι δεν είναι τελείως ξεροί θα χρειαστείτε μια επιφάνεια ή ταψιά για την αποξήρανση των σπόρων σε σκιερό σημείο.

Οι σπόροι πρέπει να είναι σχετικά ξηροί αλλιώς δε θα φυτρώσουν, αλλά το τσόφλι θα μπορούσε να είναι  λίγο πράσινο. Αποτελειώστε το στέγνωμα σε ένα δίσκο, τοποθετημένο σε ένα σημείο όπου τα μυρμήγκια δεν θα πάρουν τους σπόρους. Οι σπόροι των φρούτων χρειάζονται παραπάνω χρόνο για να στεγνώσουν.
Μπορείτε να μας στείλετε επίσης σπόρους από φρούτα που τρώτε, ακόμα κι αν είναι από άγρια ή ημιάγρια όπως κάποια είδη δαμάσκηνων, όχι όμως από συμβατικά εκτός αν είναι υπερβολικά νόστιμα.

Επίσης αν η αφαίρεση του κελύφους είναι χρονοβόρα, δεν πειράζει, στείλτε τους όπως είναι. Το κόστος αποστολής στα ΕΛΤΑ είναι 2.60 για το πρώτο κιλό και μισό ευρώ για κάθε κιλό παραπάνω δηλ. 3.10 από 1 μέχρι 2 κιλά, 3.60 για 3 κιλά κλπ. Αν για κάποιο λόγο σας λείπουν τα χρήματα ή αν θέλετε κάτι για τον κόπο σας να μαζέψτε τους σπόρους, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας στείλουμε κάποιο ποσό.

Τα στέλνετε στην διεύθυνση: Θέση Λάκεζα, Δροσιά, 34100 Χαλκίδα. Τηλ. 6974010930

Loading